Bývalý americký prezident Jimmy Carter sa dožil 99 rokov

01.10.2023 Celý región

Washington 1. októbra (TASR) — Bývalý americký prezident Jimmy Carter oslávil v nedeľu svoje 99. narodeniny. Sviatočný deň podľa medializovaných informácií strávil doma so svojou rodinou. V jeho rodnom meste Plains v štáte Georgia sa spomienkové podujatia konali celý víkend, uviedla agentúra DPA.

V poradí 39. prezidentovi USA blahoželal prostredníctvom videa zverejnenom na platforme X aj terajší šéf Bieleho domu Joe Biden. "Obdivujem ťa, pretože máš takú neuveriteľnú integritu, charakter a odhodlanie," povedal. "A dúfam, že budem aspoň spolovice taký dobrý prezident ako ty."

V auguste 2015 bola Carterovi diagnostikovaná rakovina. Podstúpil radiačnú terapiu a imunoterapiu. V polovici februára 2023 však jeho nezisková nadácia Carterovo Centrum oznámila, že ukončil liečbu v nemocnici, naďalej mu bude poskytovaná len domáca paliatívna starostlivosť.

Demokrat Carter bol prezidentom Spojených štátov v rokoch 1977 - 1981. Je najstarším žijúcim bývalým americkým prezidentom. V roku 2002 dostal Carter za svoje zásluhy Nobelovu cenu za mier. S 96-ročnou manželkou Rosalynn je ženatý 77 rokov.
 

Vyberte región